Dania główne Przepis na:
Kotlety schabowe rolowane z grzybami

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 36
Dodano: 07.11.2019
Odsłon: 394
Składniki
- 4-5 plastrów schabu
- 400g świeżych leśnych grzybów
- 2 cebule
- Tymianek
- sól, pieprz
- olej, oliwa
- Pół szklanki bulionu
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Kotlety rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min, dopóki płyn w całości nie odparuje. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
-
Każdy płat mięsa posmarować porcją farszu (tak, by 1/3 farszu została) i zawinąć całość w roladkę – można zapiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
-
Pozostałą część farszu rozłożyć w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem i wyłożyć roladki. Całość zapiekać pod przykryciem około 30minut.
-
Gotowe roladki podawać z porcją uduszonych grzybów, z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze do przepisu (2)

Szaffranka 16 listopadaZgłoś do usunięcia
Pychota! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz