Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety schabowe rolowane z grzybami

Kotlety schabowe rolowane z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 394

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.

Składniki

  • 4-5 plastrów schabu
  • 400g świeżych leśnych grzybów
  • 2 cebule
  • Tymianek
  • sól, pieprz
  • olej, oliwa
  • Pół szklanki bulionu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
    Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min, dopóki płyn w całości nie odparuje. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.

  2. Każdy płat mięsa posmarować porcją farszu (tak, by 1/3 farszu została) i zawinąć całość w roladkę – można zapiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

  3. Pozostałą część farszu rozłożyć w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem i wyłożyć roladki. Całość zapiekać pod przykryciem około 30minut.

  4. Gotowe roladki podawać z porcją uduszonych grzybów, z ziemniakami i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń