Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych

Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1421

Dodano:

Odsłon: 150

Klasyczne kotlety schabowe już dawno nam się znudziły. Kiedyś na wakacjach w pewnej restauracji podano nam je obtoczone w płatkach kukurydzianych. Od tego czasu często w tej wersji goszczą na obiad. Podaję z pyrkami i jajkiem sadzonym.

Składniki

  • Schab b/k plastry (3-4szt.) lub jak są małe po 2-3 osobę.
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Oliwa (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, jajko, płatki kukurydziane (3-4 garści), bułka tarta (1 garść).
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych

Przygotowanie

  1. 1. W misce wsypuję płatki i rozbijam je trochę tłuczkiem.

  2. 2. Dodaję bułkę tartą. Mieszam.
    3. Na talerzyku wybijam jajko i rozbełtuję je.
    4. Kotlety rozbijam tłuczkiem.
    5. Obsypuję przyprawami, obtaczam w jajku i płatkach z bułką.
    6. Na patelni rozgrzewam oliwę i wkładam kotlety. Smażę na złoto. Obracam. Zakrywam pokrywką (nie całkowicie ) i dopiekam z drugiej strony.
    7. Na patelnię dodaję smalec gęsi do rozpuszczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń