Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotlety schabowe z kostką i suszonymi śliwkami"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 436
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 436
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 106
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Do miseczki wsypać 20 dag mąki oraz łyżeczkę soli. Wbić jajka. Rozcierać rękoma , aż powstaną grudki – kluseczki. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Na spodzie równomiernie rozsypać przygotowane kluseczki. Odstawić je na noc, by ciasto dobrze przeschło.
Następnego dnia suszone śliwki przełożyć do miski i zalać 300 ml wody. Śliwki moczyć godzinę. Na patelni rozgrzać 1,5 dag masła. Wsypać połowę wysuszonych kluseczek. Zrumienić je i zdjąć z patelni. Rozgrzać kolejne 1,5 dag masła i zrumienić na nim pozostałe kluski. Zdjąć je z patelni.
Kotlety schabowe z kostką opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć je 5 dag mąki. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść kotlety, smażyć je po 5-7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Na patelni rozgrzać 2 dag masła. Włożyć śliwki razem z wodą, w której się moczyły. Poczekać, aż całość zawrze. Wsypać bulion i gotować 5 minut. Potem do śliwek włożyć kotlety. Wlać śliwowicę. Dusić 3 minuty. Podsmażony makaron wrzucić na posolony wrzątek. Gotować 10 minut.
Natkę opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Kluseczki odcedzić, polać resztą stopionego masła. Kotlety posypać posiekaną natką. Serwować z kluseczkami. Udekorować natką.Źródło: Życie na gorąco