Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety schabowe z pieczarkami i Lay’s paprykowymi

Kotlety schabowe z pieczarkami i Lay’s paprykowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 768 Ocena: 7679

Dodano:

Odsłon: 2474

Apetycznie wyglądający kotlet dużo kryje w swojej pierzynce, nie tylko wygląd nas zachwyci ale również jest pod względem smaku. Soczysty mięso dobrze doprawione to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego.

Składniki

  • ½ kg schabu
  • Bułka tarta do panierki
  • Mąka pszenna do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • ½ słoika majonezu
  • 20 dag sera żółtego
  • Kilka chipsów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety schabowe z pieczarkami i Lay’s paprykowymi

Przygotowanie

  1. 1. Schab kroimy w plastry, następnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.

  2. 2. Panierujemy najpierw z roztrzepanym widelcu jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w bułce tartej.

  3. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  4. 4. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.

  5. 5. Pieczarki drobno kroimy i dokładamy do cebuli.

  6. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  7. 7. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. 8. Smarujemy cienko majonezem.

  9. 9. Na majonez wykładamy farsz z pieczarek

  10. 10. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim pieczarki.

  11. 11. Na koniec kruszymy lay’s i posypujemy wierzch kotletów

  12. 12. Zapiekamy 20 minut w 180˚C.
    13. Kotlety gotowe.
    14. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń