Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety siekane z kurczaka z warzywami to ciekawa i aromatyczna alternatywa dla zwykłych mielonych, ale także świetny sposób na wykorzystanie resztek z wczorajszego rosołu!
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
Składniki
Kurczaka ugotuj w wodzie do miękkości. Możesz też użyć gotowego już mięsa z rosołu. Bardzo drobno posiekaj je ostrym nożem. Możesz też użyć robota kuchennego z funkcją siekania. Wszystkie warzywa także bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj nasiona kuminu i podsmaż je przez kilka sekund. Dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż całość do uzyskania złotego koloru, a następnie dołóż cebulę. Trzymaj wszystko na ogniu do momentu zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż przez 4-5 minut, Zdejmij z ognia i ostudź.
Ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ubij tłuczkiem na gładkie puree. Ostudź.
Do dużej miski włóż: ziemniaki, kurczaka, wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest ona zbyt luźna, dodawaj partiami bułkę tartą do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Weź garść masy mięsno-ziemniaczanej i rozpłaszcz ją lekko w dłoni. Na środek nałóż po 1-2 łyżki nadzienia warzywnego i zlep całość w kotleta. Powtórz proces dla pozostałej mieszanki.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość ok. 0,5 cm. Każdego kotleta panieruj w bułce tartej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż je z każdej strony na złoty kolor, przez ok. 5 minut. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Gotowe kotlety siekane z kurczaka z warzywami podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym lub samodzielnie.