Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2799
Dodano: 21.02.2018
Odsłon: 4558
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Namoczyć soję w garnku w takiej ilości wody, by zakryła jej powierzchnię z lekkim zapasem; pozostawić na około 4 godziny. Po tym czasie posolić wodę i gotować soję do miękkości; odcedzić.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć wodę, jak już napęcznieje. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Soję zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, to samo zrobić z moczoną bułką i cebulką.
Masę przełożyć do misski, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Jeśli lubicie ostrzejszy smak, dodajcie 1 łyżkę musztardy.
Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ryżem lub dowolną kaszą i świeżą surówką. Znakomicie komponują się z sosem pieczarkowym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Chillnezka 23 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
U mnie tym razem z ryżem, sosem chilli i sałatą. Soja jest super :-)10 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 22 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Kotlety sojowe, super, pycha :DU mnie z kaszą gryczaną i surówką :)
10 Kto głosował? | Odpowiedz