Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z cukinii.

Kotlety z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 4400

Smakują nie gorzej niż kotlety mielone.

Składniki

  • -Cukinia - 1 szt
  • -Czosnek - 2 ząbki
  • -Marchew mała - 1 szt
  • -Kasza kuskus - 1/2 szklanki
  • -Jajka - 1 szt
  • -Sól, pieprz - do smaku
  • -Bułka tarta - 3 łyżki
  • -Bułka tarta - do panierki
  • -Olej - do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce (za skórką, bez pestek) i zostawić aż puści sok.

  2. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą tak aby poziom wody przekraczał o 1 cm poziom kaszy. Odczekać aż wystygnie.

  3. Cukinię włożyć do miski (jeśli pojawił się sok to go odlać).
    Do cukinii zetrzeć marchew. Dodać drobno posiekany czosnek, 3 łyżki bułki tartej i kaszę kuskus. Dobrze wymieszać.
    Dodać jajko doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania.
    Wyrobić dokładnie masę.

  4. Uformować z masy kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
    Patelnie rozgrzać z olejem, położyć kotlety i smażyć z każdej strony na złoty kolor.

  5. Można podawać z ziemniakami i sałatą, a także same polane sosem lub jogurtem naturalnym.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń