Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii to obowiązkowe danie w sezonie letnim, podobnie jak placuszki cukiniowe, które powtarzam, czasem do znudzenia. Kotlety cukiniowe, które dziś przedstawiam, są ze sporym dodatkiem kaszy jaglanej. Warto je wypróbować! Możemy je podawać do ziemniaków i surówki, do samej surówki bądź solo.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2384
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4509
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1551
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 458
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2384
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4509
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1551
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 458
Składniki
Kaszę płukamy i przelewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min do całkowitego odparowania płynu
Cukinię ścieramy na małych oczkach, podobnie cebulę i czosnek. Odstawiamy na ok 15 minut wcześniej delikatnie soląc cukinię
Gdy cukinia puści sok odciskamy jego nadmiar
Cukinię łączymy z ugotowaną i przestudzoną kaszą, dodajemy pieprz ziołowy, doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie delikatnie solą. Dodajemy bułkę tartą, koperek oraz sos sojowy, a na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto na kotlety jest raczej miękkie, więc formując kotleciki na lewą rękę nabieramy trochę tartej bułki, a prawą nakładamy na nią za pomocą łyżki ciasto. Posypujemy z góry bułką, żeby się nam nie kleiło i dopiero formujemy kotlecika
Kotlecik prosto z dłoni kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażmy po kilka minut z obu stron.