Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z cukinii to obowiązkowe danie w sezonie letnim, podobnie jak placuszki cukiniowe, które powtarzam, czasem do znudzenia. Kotlety cukiniowe, które dziś przedstawiam, są ze sporym dodatkiem kaszy jaglanej. Warto je wypróbować! Możemy je podawać do ziemniaków i surówki, do samej surówki bądź solo.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1050
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4694
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1355
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1050
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4694
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1355
Składniki
Kaszę płukamy i przelewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min do całkowitego odparowania płynu
Cukinię ścieramy na małych oczkach, podobnie cebulę i czosnek. Odstawiamy na ok 15 minut wcześniej delikatnie soląc cukinię
Gdy cukinia puści sok odciskamy jego nadmiar
Cukinię łączymy z ugotowaną i przestudzoną kaszą, dodajemy pieprz ziołowy, doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie delikatnie solą. Dodajemy bułkę tartą, koperek oraz sos sojowy, a na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto na kotlety jest raczej miękkie, więc formując kotleciki na lewą rękę nabieramy trochę tartej bułki, a prawą nakładamy na nią za pomocą łyżki ciasto. Posypujemy z góry bułką, żeby się nam nie kleiło i dopiero formujemy kotlecika
Kotlecik prosto z dłoni kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażmy po kilka minut z obu stron.