Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 3399

Dodano:

Odsłon: 7421

Kotlety z cukinii to obowiązkowe danie w sezonie letnim, podobnie jak placuszki cukiniowe, które powtarzam, czasem do znudzenia. Kotlety cukiniowe, które dziś przedstawiam, są ze sporym dodatkiem kaszy jaglanej. Warto je wypróbować! Możemy je podawać do ziemniaków i surówki, do samej surówki bądź solo.

Składniki

  • ok 400 g młodej cukinii ( ok 1,5 sztuki małej cukinii )
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Kaszę płukamy i przelewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min do całkowitego odparowania płynu

  2. Cukinię ścieramy na małych oczkach, podobnie cebulę i czosnek. Odstawiamy na ok 15 minut wcześniej delikatnie soląc cukinię

  3. Gdy cukinia puści sok odciskamy jego nadmiar

  4. Cukinię łączymy z ugotowaną i przestudzoną kaszą, dodajemy pieprz ziołowy, doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie delikatnie solą. Dodajemy bułkę tartą, koperek oraz sos sojowy, a na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy

  5. Ciasto na kotlety jest raczej miękkie, więc formując kotleciki na lewą rękę nabieramy trochę tartej bułki, a prawą nakładamy na nią za pomocą łyżki ciasto. Posypujemy z góry bułką, żeby się
    nam nie kleiło i dopiero formujemy kotlecika

  6. Kotlecik prosto z dłoni kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażmy po kilka minut z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń