Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kotlety z czerwonej soczewicy, zielonego groszku i gotowanych ziemniaków. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Są smaczne, pełne białka roślinnego i składników odżywczych, a do tego tanie i łatwe do przygotowania. Spróbujcie koniecznie sami!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 482
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14505
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 482
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2785
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14505
Składniki
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodajemy kmin rzymskij, kurkumę, paprykę oraz sól i papryczkę chilli do smaku, mieszamy i studzimy. Cebulę i marchewkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do momentu, aż będą miękkie. W misce łączymy soczewicę, rozgniecione na puree groszek oraz ziemniaki, a następnie dodajemy podsmażoną cebulę i marchewkę. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w mące kukurydzianej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe kotlety wyjmujemy na ręczniki papierowe. Po upieczeniu podajemy z ulubionymi dodatkami (np z sosem: zmieszaj jogurt, oliwę z oliwek i posiekany czosnek) Smacznego!