Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorsz to ryba o chudym, delikatnym mięsie. Łatwo je przesuszyć w procesie obróbki termicznej. Jak zrobić kotlety z dorsza, by były soczyste i pełne smaku? Przygotowanie takiego dania niewiele różni się od smażenia mielonych kotletów z wieprzowiny. Sekret tych rybnych tkwi w dodatku masła szczelnie zamkniętego wewnątrz każdego kotleta.
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 323
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 46
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 96
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 220
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 323
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 46
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 96
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 220
Składniki
Namocz kajzerkę w mleku (odlej 2 łyżki mleka do panierki). Dokładnie odciśnij z nadmiaru mleka.
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj. Filet z dorsza podziel na mniejsze kawałki.
Zmiel rybę, kajzerkę, cebulę i czosnek w maszynce do mięsa - przez sitko o średnich oczkach.
Do masy rybnej dodaj jedno jajko i posiekany koperek. Całość wyrób dłonią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podziel masę rybną na 10 porcji. Na tyle samo porcji pokrój masło. Z masy rybnej formuj placuszki. Na każdym układaj po kawałku masła, a następnie formuj w owalne kotlety tak, aby masło było całkowicie zamknięte w masie rybnej.
Rozkłóć pozostałe jajka i wymieszaj z mlekiem. Obtocz każdy kotlet w jajkach i w bułce tartej. Tak przygotowane włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Rozgrzej na patelni olej (na średniej mocy palnika). Obsmaż kotlety na złocisty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.