Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna i zdrowa dynia stanowi świetną bazę do wykonania kotletów. Wystarczy dodać inne warzywa, trochę przypraw i usmażyć na tłuszczu. Kotlety najlepiej serwować od razu z patelni, gdy są jeszcze gorące. Możesz podać je z ulubionym sosem lub żurawiną ze słoika.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14113
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1631
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16085
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6469
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14113
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1631
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16085
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6469
Składniki
Przekrój dynię na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, skrop oliwą i umieść na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Możesz też użyć surowej dyni i miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach lub zmielić w blenderze. Podobnie zrób z obranymi ziemniakami i cebulą (ziemniaki zetrzyj na większych, a cebulę na drobnych oczkach). Pozostaw warzywa w misce i po 20 minutach odlej nadmiar soku.
Do warzywnej mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęste. Odstaw je na 15 minut, a następnie przemieszaj i smaż kotlety na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i przykryj pokrywką, by utrzymać ciepło. Dyniowe kotlety smakują najlepiej, gdy je się je jeszcze gorące.