Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa z warzyw z dodatkiem płatków żytnich.
Maszynka do mielenia lub blender, patelnia do smażenia, deska do układania kotlecików
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Fasolkę mung namoczyłam kilka godzin wcześniej. Następnie ugotowałam z dodatkiem soli. Po ostudzeniu zmieliłam, dodałam pokrojoną drobno i usmażoną cebulę. Do tego wbiłam 2 jajka, dodałam płatki żytnie i 2 łyżki tartej bułki oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszałam. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej bułki tartej dla zagęszczenia.
Z przygotowanego ciasta uformować małe kotleciki i obtoczyć je w płatkach żytnich.
Tak przygotowane kotleciki smażymy na oleju rzepakowym. Po usmażeniu można położyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Fasolka mung ma właściwości oczyszczające organizm, więc kotleciki są zdrowe. Mnie bardzo smakują. Polecam.