Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kotlety z indyka to proste i smaczne danie. Smażone na patelni, o chrupiącej skórce mięso, sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas rodzinnego spotkania. Poniżej znajdziesz przepis, który krok po kroku wyjaśni, jak je przygotować.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 18378
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8824
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 677
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8376
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 18378
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8824
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 677
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8376
Składniki
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużej misce połącz mielone mięso z indyka, jajko, cebulę, czosnek, bułkę tartą i mleko. Dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj – najlepiej dłońmi, aż masa stanie się jednolita i lekko kleista. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę bułki tartej.
Z przygotowanej masy uformuj kotlety – średniej wielkości, lekko spłaszczone. Obtocz je delikatnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z indyka na średnim ogniu z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i będą dobrze wysmażone w środku – około 4–5 minut z każdej strony.
Podawaj gorące – świetnie smakują z ziemniakami i surówką lub kaszą i warzywami.