Kotlety z indyka z płatkami jaglanymi
Składniki
- 500 g indyka mielonego
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 jajka
- czerwona papryka
- mały pęczek natki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz młotkowany z kolendrą
- olej do smażenia
- jajko rozbełtane
- jogurt naturalny 300 g
- 2 łyżki śmietany 18 %
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- warzywa - brokuły, marchewka, kalafior
- 2 małe ząbki czosnku
Składniki
- 500 g indyka mielonego
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 jajka
- czerwona papryka
- mały pęczek natki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz młotkowany z kolendrą
- olej do smażenia
- jajko rozbełtane
- jogurt naturalny 300 g
- 2 łyżki śmietany 18 %
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- warzywa - brokuły, marchewka, kalafior
- 2 małe ząbki czosnku

Etapy przygotowania
Płatki wypłukać pod bieżącą wodą i następnie zalać gorącą wodą tak, żeby były przykryte. Pozostawić na ok 10-15 min, żeby namiękły. Umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki również pokroić drobniutko. W miseczce wymieszać mięso, płatki, jajka, paprykę i natkę. Dodać sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Formować kotlety. Zamaczać w rozbełtanym jajku i smażyć na oleju. Z w/w składników zrobić sos. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Gotowe.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 169
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 169



Składniki
- 500 g indyka mielonego
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 jajka
- czerwona papryka
- mały pęczek natki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz młotkowany z kolendrą
- olej do smażenia
- jajko rozbełtane
- jogurt naturalny 300 g
- 2 łyżki śmietany 18 %
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- warzywa - brokuły, marchewka, kalafior
- 2 małe ząbki czosnku
Płatki wypłukać pod bieżącą wodą i następnie zalać gorącą wodą tak, żeby były przykryte. Pozostawić na ok 10-15 min, żeby namiękły. Umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki również pokroić drobniutko. W miseczce wymieszać mięso, płatki, jajka, paprykę i natkę. Dodać sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Formować kotlety. Zamaczać w rozbełtanym jajku i smażyć na oleju. Z w/w składników zrobić sos. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Gotowe.
Pyszne jedzonko i te warzywa pychotka.;)
Kotlety świetne, ale te warzywa obok jeszcze lepsze!