Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, zdrowe kotlety z gotowanych jajek- idealna zamiana dla miesa :) Podane z mlodymi ziemniaczkami, zsiadlym mlekiem i dowolna surowka stanowia idealny, wiosenno- letni obiad :) Mozna je smazyc, a mozna tak jak ja upiec w piekarniku. Ta "wersja" jest podstawowa- do kotletow mozna dodawac wg uznania np. pieczarki czy szczypiorek. Wiem, ze na Smakerze jest kilka przepisow na takie kotlety, ale dobrych rzeczy nigdy za wiele ;) Mam nadzieje, ze ktos skusi sie na wersje pieczona- zdrowsza i, moim zdaniem, smaczniejsza niz tradycyjna.
Składniki
5 jaj ugotowac na twardo. Wystudzic je, i gdy beda calkowicie zimne zetrzec na tarce o srednich oczkach. Chleb namoczyc na krotko w mleku. Do startych jajek dodac posiekana drobno cebule i koperek, surowe jajko, namoczona i odcisnieta pietke chleba- mase wymieszac reka- jesli bedzie za rzadka, dodac bulke tarta (ja dodalam 2 plaskie lyzki). Z masy formowac male kotleciki, ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia- piec okolo 20 minut w temperaturze 160 stopni.
* Jesli zdecydujemy sie na smazenie, przed smazeniem kazdy kotlecik obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym tluszczu na zloty kolor.