Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem ciekawa czy znajdą się osoby zgodne ze mną że nie musi być codziennie mięso aby dobrze zjeść ? Dziś wymyśliłam przepyszne kotlety z kalafiora choć pewnie już większości ludzi są one znane ja zrobiłam je pierwszy raz i nie żałuję zagoszczą u mnie na stałe. Wszystko robiłam sama bez sprawdzania w internecie jak je się robi. Obiad gotowy w zaledwie trzydzieści minut a efekt końcowy powala na kolana.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4697
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 86
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4697
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 86
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
Do garnka ułożyć różyczki kalafiora zalać zimną wodą do pełna i wsypać łyżkę soli. Gdy kalafior się zagotuje pogotować go tylko 2 minuty, gorący kalafior przelać na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody i ostygł. ( Ja go wczoraj przygotowałam a dziś szybciej obiadek miałam ).
Wystudzony kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej. Do startego kalafiora dodać jajka, sól, pieprz, majonez, szczypior pokrojony drobno, natkę pietruszki również pokrojoną oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić najlepiej ręką do połączenia się wszystkich składników z kalafiorem.
Gdy mamy już wyrobioną masę kalafiorową ręce lekko zwilżyć nabrać dowolną ilość masy i formować kotlety. Uformowane obtoczyć w bułce tartej.
Na patelnię wlać oleju tak aby zakrył dno patelni lekko go rozgrzać i ułożyć przygotowane kotlety. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na talerzu. Kotlety są idealne nie rozpadają się podczas smażenia i nie wchłaniają tłuszczu.
Takie usmażone kotleciki to świetne rozwiązanie dla wegetarianów i nie tylko. Ja podałam moje z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem z kotletów oraz surówką z kapusty pekińskiej ze śmietaną do tego zimna prosto z lodówki maślanka. Kotlety tak przygotowane zjedzą nawet tacy którzy nie lubią kalafiora. Jest mi bardzo przykro ponieważ kolejny raz nie mogę dodać zdjęć dlatego serdecznie zapraszam na mój blog.