Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi :) Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora. Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie. Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1759
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6562
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1167
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1759
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18590
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6562
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1167
Składniki
Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki. Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić. Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty na drobnych oczkach i resztę składników. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie. Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym