Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi :) Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora. Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie. Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 80
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 116
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 80
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 116
Składniki
Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki. Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić. Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty na drobnych oczkach i resztę składników. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie. Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym