Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kalafiora

Przepis dnia 2021-07-21
Kotlety z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2444

Dodano:

Odsłon: 8671

Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi :) Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora. Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie. Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów

Składniki

  • 1/2 kalafiora (po ugotowaniu waga 350 g)
  • 50 g. sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki pszennej
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kalafiora

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie.
    Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut.
    Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki.

    Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić.
    Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski
    i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty
    na drobnych oczkach i resztę składników.
    Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
    Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie.
    Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 14 lipca Warzywne kotlety robią w ostatnich czasach furorę, i wcale się nie dziwię, bo to pyszne i lekkie zamienniki mięsnej wersji, pychota :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń