Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi :) Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora. Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie. Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 65
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 323
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1625
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 65
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 323
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1625
Składniki
Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki. Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić. Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty na drobnych oczkach i resztę składników. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie. Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym