Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kalafiora są pyszną i zdrową alternatywą do dań mięsnych. Podane z ziemniakami, sosem i surówką/sałatką będą doskonałym, pysznym obiadem. U mnie podałam je z sosem koperkowym oraz sałatką z buraków. Było pysznie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1272
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 690
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1383
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1272
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 690
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1383
Składniki
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Kalafiora zgniatamy. Ja robię to za pomocą ubijaka do ziemniaków. Nie musi być na miazgę
Do wystudzonego kalafiora dodajemy ryż, cebulę, przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i dosypujemy tartą bułkę. Mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy dłonią masę i formujemy kulkę wielkości mandarynki, a następnie ją spłaszczamy i kładziemy na rozgrzany olej. Większe kotlety będą się źle przewracać
Smażymy z obu stron na złoty kolor
Kotlety doskonale smakują z ziemniakami, sosem ( np koperkowym, pieczarkowym ) oraz sałatką z gotowanych buraków