Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kalafiora są pyszną i zdrową alternatywą do dań mięsnych. Podane z ziemniakami, sosem i surówką/sałatką będą doskonałym, pysznym obiadem. U mnie podałam je z sosem koperkowym oraz sałatką z buraków. Było pysznie.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 84
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1400
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 84
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1400
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Składniki
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Kalafiora zgniatamy. Ja robię to za pomocą ubijaka do ziemniaków. Nie musi być na miazgę
Do wystudzonego kalafiora dodajemy ryż, cebulę, przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i dosypujemy tartą bułkę. Mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy dłonią masę i formujemy kulkę wielkości mandarynki, a następnie ją spłaszczamy i kładziemy na rozgrzany olej. Większe kotlety będą się źle przewracać
Smażymy z obu stron na złoty kolor
Kotlety doskonale smakują z ziemniakami, sosem ( np koperkowym, pieczarkowym ) oraz sałatką z gotowanych buraków