Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bezmięsne kotlety, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki dodatkowi soczewicy są bardzo sycące.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 258
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 258
Składniki
Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy, można nawet odcisnąć z nadmiaru wody. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Kalafior i soczewicę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz, curry i bułkę tartą. Ilość bułki będzie zależna od wilgotności składników. Nabieramy porcję i formujemy kotlet - ciasto powinno być na tyle zwarte, aby kotlet się nie rozpadał. Obtaczamy go w bułce tartej. Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Ważne, aby nie smażyć na raz za dużo, by nie obniżać zbyt mocno temperatury oleju. Po smażeniu kotlety odstawiamy na ręcznik papierowy. Kotlety kalafiorowe można podać z ziemniakami lub innymi warzywami - ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i jajkiem sadzonym.