Do góry

Dania główne Przepis na:

kotlety z kalafiora z sosem jasnym...

kotlety z kalafiora z sosem jasnym...

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1673

Dodano:

Odsłon: 6423

kotlety z kalafiora smakują i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • kalafior 1 sztuka/większy
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 3 sztuki
  • jajka 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • kucharek 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 1-1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • olej rzepakowy - ile potrzeba
  • sos do pieczeni jasny 1 opakowanie
  • śmietana gęsta 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kotlety z kalafiora z sosem jasnym...

Przygotowanie

  1. w nie osolonej wodzie ugotować marchew i kalafior, wylać na durszlak i dobrze odcedzić z wody, do miski dodać warzywa, kawałki cebuli i natki pietruszki, pałką blendera wszystko zmiksować


    do masy wbić jajko, wsypać tartej bułki (1-1,5 szklanki, tyle,aby masa nie była za luźna), dodać kucharka,paprykę, wymieszać łyżką


    dodać mąki ziemniaczanej i wymieszać, od razu smażyć kotlety, formować kotlety o 1 cm grubości


    na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane z każdej strony kotlety,odkładać na ręcznik papierowy


    wg opisu na opakowaniu sosu przygotować sos, ja dodatkowo dodałam pół szklanki wody wymieszanej ze śmietaną 18%

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń