Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na kotleciki lub placki z kalafiora. Są proste w przygotowaniu i przepyszne, można je usmażyć lub upiec w piekarniku, Podaje je z sosem koperkowo- czosnkowym który idealnie pasuje do kotletów. Polecam wypróbować przepis.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Kalafior dzielę na różyczki i obgotowuję. Do wody dodaję po dwie duże szczypty cukru i soli, i do gotującej się wody wkładam kalafior. Od momentu ponownego zagotowania wody, gotuję kalafior pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Następnie kalafior ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam do miski. Natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do kalafiora, dodaję ser, jajka, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję mąkę, mieszam i smażę kotleciki.
W dłoniach formuję kotlecik i smażę na rozgrzanym tłuszczu, na lekko brązowy kolor z obydwu stron, usmażone układam na ręczniku papierowym żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kotlety są gotowe.
Z tak przygotowanej masy, możemy również przygotować placki w piekarniku. Blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję olejem i formuję placki. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę 15 minut, następnie placki przewracam na druga stronę i piekę jeszcze 15 minut – placki są gotowe.
Kotlety jak i placki możemy podać na przykład z sosem koperkowo-czosnkowym. Do miseczki daję jogurtu, majonez, pokrojony koperek i drobno pokrojony czosnek, doprawiam, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut, żeby sos przeszedł smakiem – sos jest gotowy. Kotlety są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa