Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz przygotować sycący posiłek, nie musisz używać mięsa. Dzięki temu przepisowi na kotlety z kapustą siostry Anastazji uzyskasz pożywne danie dla całej rodziny przy użyciu wyłącznie składników wegetariańskich. Poza włoską kapustą i marchewką w naszym przepisie znajduje się także gotowany ziemniak, dzięki któremu konsystencja kotletów jest bardziej zwarta. Smażone na oleju lub pieczone w piekarniku – wybór należy do ciebie. Podobno po skosztowaniu tych kotletów spada się z krzesła. Koniecznie musisz spróbować!
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7156
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154874
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 487
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7156
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154874
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 487
Składniki
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i wytnij twardy środek. W dużym garnku z osoloną wodą ugotuj kapustę do miękkości, następnie odcedź i przełóż do dużej miski. Obierz ziemniaki i także ugotuj do miękkości. Możesz wrzucić obydwa warzywa do jednego garnka, aby oszczędzić na czasie. Gorące ziemniaki rozbij tłuczkiem na puree, a ostudzoną kapustę drobno poszatkuj.
Obierz cebulę z łupin i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę, aby stała się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj startą na tarce jarzynowej marchewkę, dopraw solą, czarnym pieprzem, kminkiem i majerankiem. Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj ugotowanie ziemniaki, posiekaną kapustę, po czym wbij jajka, dodaj 1 łyżkę bułki tartej, ser starty na tarce jarzynowej o dużych oczkach oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą, gęstą masę.
Z wymieszanych składników uformuj kotlety przypominające kotlety mielone. Obtocz je w mieszance mąki i bułki tartej, po czym smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się układając kotlety na ręczniku papierowym. Kotlety serwuj, gdy są jeszcze ciepło jako element dania obiadowego.