Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 806

Dodano:

Odsłon: 17762

Często planując jakieś dania biorę pod uwagę te produkty, które nie zostały w pełni wykorzystane do innych dań. I tak też było w tym przypadku. Do bigosu zużyłam pół główki kapusty. A co z drugą połową? Ano zrobiłam kotleciki :) I jeszcze mi coś zostało na łazanki ;) Wspomnianą w przepisie przyprawę ziołowo-warzywną z pieczarkami można pominąć ale warto się w taką zaopatrzyć bo fajnie podkręca smak różnych potraw. Można też po prostu do kotletów dodać kilka podsmażonych pieczarek

Składniki

  • ¼ główki kapusty
  • 1 i ½ cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • Tymianek świeży (kilka gałązek)
  • 2 kopiaste łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy ziołowo-warzywnej z pieczarkami
  • Sól, pieprz
  • Dowolna panierka
  • Olej do pieczenia
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kapusty

Przygotowanie

  1. Kapustę ugotowałam na parze. Po wystudzeniu drobno posiekałam. Jeśli będziecie gotować kapustę w wodzie przez jej pokrojeniem trzeba ją odcisnąć z wody.

  2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju. Podczas smażenie cebuli dodałam do niej mielony kminek. Do posiekanej kapusty dodałam podsmażoną cebulę, jajko, sos sojowy, posiekany świeży tymianek, przyprawę ziołowo-warzywną z pieczarkami, zmielone płatki owsiane i zmielone siemię lniane. Płatki i siemię można zastąpić tartą bułką. Doprawiam solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Otrzymaną masę odstawiam na co najmniej 15 minut aby dobrze się związała.

  3. Po tym czasie formuję małe kotleciki i obtaczam w panierce. U mnie to była bułka tarta wymieszana z otrębami pszennymi.
    Smażę na złoty kolor po kilka minut z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
    Z podanych proporcji wyszło mi 8 kotlecików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń