Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera

Przepis dnia 2020-04-30
Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3410

Dodano:

Odsłon: 5309

Kotleciki z kaszy gryczanej i białego sera zwane hreczniakami. Proste, mało-składnikowe, tanie danie. Do tego sos pieczarkowy.

Składniki

  • KOTLETY
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, koperek, szczypiorek)
  • 1 łyżka kaszy manny (lub bułki tartej)
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • SOS PIECZARKOWY
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kaszy gryczanej i białego sera

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełożyć do miski, spulchnić i odstawić.
    Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiano, odstawić do przestygnięcia.
    W misce roznieść ser, przełożyć kaszę, cebulę, dodać jaka i wymieszać całość, dodać sól, pieprz, zioła i natkę, wymieszać.
    Masę odstawić do lodówki.

  2. Przygotować sos: pieczarki umyć, obsuszyć i pokroić na plasterki.
    Cebulę posiekać
    Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać pieczarki i smażyć całość mieszając aż pieczarki zbrązowieją, dodać sól i sos sojowy, wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć.
    Zalać szklanką wody i dusić 10 minut.
    Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę podgotować, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pieprz i w razie potrzeby dosolić. Zestawić z ognia.

  3. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej.
    Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem i ogórkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 25 kwietnia Uwielbiam kaszę gryczaną w każdej postaci - czyli danie w sam raz dla mnie:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń