Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-04-2020
Kotleciki z kaszy gryczanej i białego sera zwane hreczniakami. Proste, mało-składnikowe, tanie danie. Do tego sos pieczarkowy.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2408
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 505
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2408
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 505
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Składniki
Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełożyć do miski, spulchnić i odstawić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiano, odstawić do przestygnięcia. W misce roznieść ser, przełożyć kaszę, cebulę, dodać jaka i wymieszać całość, dodać sól, pieprz, zioła i natkę, wymieszać. Masę odstawić do lodówki.
Przygotować sos: pieczarki umyć, obsuszyć i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać pieczarki i smażyć całość mieszając aż pieczarki zbrązowieją, dodać sól i sos sojowy, wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć. Zalać szklanką wody i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę podgotować, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pieprz i w razie potrzeby dosolić. Zestawić z ognia.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem i ogórkiem.