Dania główne Przepis na:
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1192
Dodano: 12.09.2019
Odsłon: 165
Składniki
- Kasza jęczmienna - 200g
- Grzyby suszone - garść
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Marchew - 1szt
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3 duże łyżki
- Przyprawy:
- Pieprz, pieprz ziołowy,
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa gyros
- Olej do nasmarowania blachy
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2,5. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Zostawiamy do ostygnięcia.
Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy (od momentu wrzenia wody przez 15 minut). Kroimy w kosteczkę.
Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy.
Mieszamy warzywa, grzyby i kaszę. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Mokrymi rękami formujemy kotleciki i układamy na natłuszczonej blaszce. Ja używałam natłuszczonego papieru do pieczenia
-
Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Są pyszne na świeżo i po podgrzaniu następnego dnia.
Komentarze do przepisu (3)

Maudie 12 wrześniaZgłoś do usunięcia
Z dodatkiem grzybków...mniam!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 12 wrześniaZgłoś do usunięcia
Bardzo fajne kotleciki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 12 wrześniaZgłoś do usunięcia
Cudowne!0 Kto głosował? | Odpowiedz