Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kaszy jęczmiennej smakują doskonale i stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych. Podane z ulubioną surówką czy też z sosem będą pysznym obiadem, który zadowoli również mięsożerców. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 kotlecików.
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Składniki
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Wody powinno być ok 2 cm powyżej kaszy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy i odparowania wody - ok 20 minut. Studzimy
Gdy kasza się studzi na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy do zeszklenia
Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i marchewkę. Delikatnie solimy i smażymy razem do odparowania płynu spod pieczarek
Przestudzoną kaszę rozdrabniamy nieco za pomocą blendera, a następnie dodajemy do niej pieczarki z marchewką
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze raz wszystko mieszamy
Z masy formujemy okrągłe kotleciki, które obsypujemy tartą bułką
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią kotleciki. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy z ulubioną surówką, sosem pieczarkowym czy gulaszem