Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z kaszy jęczmiennej smakują doskonale i stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych. Podane z ulubioną surówką czy też z sosem będą pysznym obiadem, który zadowoli również mięsożerców. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 kotlecików.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Wody powinno być ok 2 cm powyżej kaszy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy i odparowania wody - ok 20 minut. Studzimy
Gdy kasza się studzi na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy do zeszklenia
Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i marchewkę. Delikatnie solimy i smażymy razem do odparowania płynu spod pieczarek
Przestudzoną kaszę rozdrabniamy nieco za pomocą blendera, a następnie dodajemy do niej pieczarki z marchewką
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze raz wszystko mieszamy
Z masy formujemy okrągłe kotleciki, które obsypujemy tartą bułką
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią kotleciki. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy z ulubioną surówką, sosem pieczarkowym czy gulaszem