Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste kotlety z kurczaka to propozycja, która zachwyci wszystkich członków twojej rodziny, szczególnie jeśli klasyczne schabowe już dawno się znudziły. Delikatne mięso marynowane w maślance z dodatkiem ostrego sosu chili nabiera wyjątkowej kruchości oraz głębokiego aromatu. Starannie dobrana panierka z mieszanki dwóch rodzajów mąki i przypraw nadaje im perfekcyjnie chrupiącą skórkę. To danie doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas ważniejszych wydarzeń rodzinnych.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5320
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 211
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19267
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 948
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5320
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29647
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 211
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19267
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 948
Składniki
Przekrój piersi na pół i rozbij je na kotlety o grubości 0,5 cm lub mniej, nie uszkadzając struktury mięsa.
W misce wymieszaj maślankę, rozbełtane jajko, ostry sos i sól. Włóż do środka płaty kurczaka i marynuj mięso przez 1-4 godziny w lodówce.
W osobnej, średniej misce wymieszaj oba rodzaje mąki i wszystkie przyprawy.
Wyjmij kotleta z kurczaka z marynaty i pozwól nadmiarowi spłynąć z powrotem. Następnie delikatnie zanurz go w mieszance mącznej, dobrze dociskając. Odłóż kotlety na 10 minut na kratkę do pieczenia.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość ok. 2 cm. Kładź po jednym kotlecie z kurczaka i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż uzyska złotobrązowy kolor.
Kotlety przenieś na kratkę do pieczenia lub talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Resztki możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, a w zamrażarce do 3 miesięcy.