Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kotlety są rewelacyjne, wiecie dlaczego? Bo możemy do nich dodać co tylko chcemy i czym akurat dysponujemy. Mogą to być pieczarki, ulubiona szynka, kiełbasa lub kawałki kurczaka lub innego mięsa, w wersji wege wykorzystać możemy ulubione warzywa, dlatego uważam, że to pyszne i bardzo ekonomiczne jedzonko :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1334
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1334
Składniki
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski. Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać, Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem. Kiedy wszystko wystygnie, wbić dwa jaja, wrzucić starty ser, dodać sól i pieprz, tartą bułkę, dobrze wymieszać masę. Ostatecznie ma być lekko klejąca. Z masy makaronowej odrywać niewielkie kawałki, zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron (na niewielkim ogniu pod przykryciem). Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego ! :)