Zdrowe i smaczne kotlety mielone z przyprawami i ziołami dobrymi nie tylko na trawienie. Ciecierzyca jest zdrowszym zamiennikiem od namoczonej bułki. Jej smak jest tutaj lekko wyczuwalny z takimi aromatycznymi, ale nie dominującymi w smaku przyprawami. Kotlety są syte, delikatne, ale masa jest zwarta może trochę kleista.. Doskonale pasują z przyprawionym ryżem
Kotlety z mięsa mielonego i ciecierzycy
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowiny albo mieszanego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz
- Ryż ; 1 szklanka ryżu , 1 łyżeczka kolendry, 1 cebula, 1 cukinia.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowiny albo mieszanego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz
- Ryż ; 1 szklanka ryżu , 1 łyżeczka kolendry, 1 cebula, 1 cukinia.

Etapy przygotowania
Mięso wymieszać z utartą na tarce o grubych oczkach cebulą. Dodać jajko przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zmieloną ciecierzycę. Zostawić w lodówce przez około 30 minut. Uformować małe owalne kotleciki i usmażyć z 3 stron na rozgrzanym tłuszczu. Trzymać je na cieple aby nie ostygły.
Ugotować ryż. Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Usmażyć na tłuszczu z kotletów cebulę i dodać cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać ugotowany ryż kolendrę mieszając cały czas. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506



Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowiny albo mieszanego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 łyżka siekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz
- Ryż ; 1 szklanka ryżu , 1 łyżeczka kolendry, 1 cebula, 1 cukinia.
Mięso wymieszać z utartą na tarce o grubych oczkach cebulą. Dodać jajko przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zmieloną ciecierzycę. Zostawić w lodówce przez około 30 minut. Uformować małe owalne kotleciki i usmażyć z 3 stron na rozgrzanym tłuszczu. Trzymać je na cieple aby nie ostygły.
Ugotować ryż. Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Usmażyć na tłuszczu z kotletów cebulę i dodać cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać ugotowany ryż kolendrę mieszając cały czas. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Bardzo smaczne:)