Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z pieczarek i ziemnaków

Kotlety z pieczarek i ziemnaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 7683

Dodano:

Odsłon: 18101

Bardzo pożywne. Wystarczy do nich dodać surówkę i danie obiadowe gotowe. Polecam.

Składniki

  • 1 kg ziemnaków
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 pora
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • otręby pszenne do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z pieczarek i ziemnaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie wodę odcedzić, a ziemniaki ubić tłuczkiem na puree. Cebulę i por drobno pokroić. Poddusić na oleju. Dodać do tych warzyw przepuszczony przez praskę czosnek. Na koniec wrzucić drobno pokrojone pieczarki. Nadal dusić mieszając, aż warzywa zmiękną. Potem zawartość patelni przełożyć do ziemniaków. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Tak otrzymaną masę zagęścić mąką ziemniaczaną. Formować okrągłe kotlety. Obtaczać je w otrębach. Smażyć na oleju z obu stron, aż do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń