Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W latach 70. XX wieku w gminie Rogów dużą popularność zyskały kotlety z płatków owsianych. Dziś są już na liście produktów tradycyjnych województwa łódzkiego. To sycący i przepyszny obiad, gdy chcesz zaoszczędzić budżet lub podać coś jarskiego. Kotlety przygotowuje się z płatków owsianych, marchwi, selera i pietruszki. Najwięcej smaku dodaje im jednak cebula. Postne kotlety warto podać z sosem (np. pieczarkowym lub pomidorowym) lub soczystą sałatką (z pomidorów i cebuli lub kapusty kiszonej).
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2304
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3347
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1403
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2144
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2304
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3347
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1403
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2144
Składniki
Do garnka wsyp płatki i szczyptę soli, a następnie zalej 500 ml wody. Gotuj ok. 10 minut, mieszając. Gotowe odstaw do całkowitego wystudzenia.
Obierz i poszatkuj cebule w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obierz. Warzywa zetrzyj na tarce na większych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć wszystkie warzywa i smaż przez 5 minut. Wlej pozostałą wodę (300 ml). Duś do odparowania płynu i miękkości składników.
Przełóż do stygnących płatków. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Dodaj też bułkę tartą. Wszystko wymieszaj do połączenia i odstaw do wystygnięcia. Chłodną masę włóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyjmij i uformuj kotlety. Obtocz w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Zdejmij, gdy kotlety z płatków owsianych będą zarumienione ze wszystkich stron.