Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno jako sycący obiad, jak i zdrowa kolacja. Łączą w sobie delikatność serka wiejskiego, ryż oraz chrupiącą paprykę i aromatyczną kolendrę, dostarczając białka niezbędnego do budowy mięśni. Dzięki dodatkowi papryczki chili, kotlety nabierają wyrazistego i nieco pikantniejszego smaku, a kolendra dodaje świeżości. Idealnie komponują się z różnymi dodatkami — można je podać z sałatką, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4579
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418014
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4579
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418014
Składniki
Serek wiejski odciśnij z nadmiaru płynu, pozostawiając same ziarenka.
Ryż ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczkę chili i zieloną paprykę bardzo drobno posiekaj, a kolendrę poszatkuj.
W misce połącz serek, ryż, sól, papryczkę chili i mąkę pszenną. Całość dobrze wymieszaj.
Dodaj kolendrę i paprykę i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki lub bułki tartej.
Podziel mieszankę na 8 równych porcji i każdą z nich uformuj w dłoniach, aby uzyskać dość płaskie, okrągłe kotlety. Obtocz je w bułce tartej, aż będą równomiernie pokryte z obu stron.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż kotlety z serka wiejskiego do zezłocenia z obu stron. Danie podawaj natychmiast, z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu, najlepiej razem z lekką sałatką.