Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kotlety to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Kotlety z soczewicy z porem są chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostają mięciutkie. Smak czerwonej soczewicy kontrastuje z lekko pikantnym porem, dzięki temu uzyskują głębię smaku. Soczewica dostarcza sporej ilości białka roślinnego, witamin, ale także ma niski indeks glikemiczny, dzięki temu śmiało mogą ją spożywać cukrzycy. Usmażone kotlety z soczewicy świetnie współgrają z aksamitnym sosem czosnkowym lub pomidorowym, sałatką lub kiszonkami.
duża miska, patelnia, nóż, deska do krojenia, sitko, praska
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2348
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3513
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4281
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74327
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2348
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3513
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4281
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74327
Składniki
Soczewicę dobrze opłucz pod zimną wodą. Odstaw na 10 minut, aby nieco napęczniała. Następnie gotuj ją w lekko osolonej wodzie do miękkości przez 10-15 minut. Odsącz i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zblenduj soczewicę.
Posiekaj por w paski, opłucz i przerzuć do większej miski.
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
Do miski z warzywami dodaj zblendowaną soczewicę oraz 1 jajko. Dopraw solą, pieprzem, obiema paprykami oraz kminem rzymskim i wymieszaj. Mieszając, dodawaj powoli mąki owsianej lub bułki tartej. Opcjonalnie możesz dodać również łyżeczkę musztardy.
Lep średniej wielkości kotlety. Łatwiej będzie ci się lepiło kotlety, gdy zwilżysz dłonie wodą.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Gotowe kotlety podawaj z sosem, np. jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym. Oprósz koperkiem lub natką pietruszki. Świetnie smakują z puree i dodatkiem kiszonek lub sałatek, tworząc pełnowartościowe danie.