Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna alternatywa dla kotletów mięsnych. Sorgo zawiera dużo białka, jest smaczne i przystępne cenowo. Do tego proponuję sos grzybowy z suszonych grzybów z cebulką.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4259
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11622
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5530
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13728
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4259
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11622
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5530
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13728
Składniki
Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut). Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem - powinno być rozbite, ale masa nie musi być gładka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy na odrobinie oleju do miękkości. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia. Sos grzybowy: Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.