Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z sorgo i suszonych pomidorów

Kotlety z sorgo i suszonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1507

Dodano:

Odsłon: 53

Pyszna alternatywa dla kotletów mięsnych. Sorgo zawiera dużo białka, jest smaczne i przystępne cenowo. Do tego proponuję sos grzybowy z suszonych grzybów z cebulką.

Składniki

  • Sorgo czerwone - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 1 szt
  • Suszone pomidory (z oleju) - 5 plastrów
  • Curry - 1 płaska łyżeczka
  • Bułka tarta - do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Sos grzybowy:
  • Suszone grzyby mielone - 2 płaskie łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Ziele angielskie - 3 szt, Liść laurowy - 2szt
  • Suszony czosnek - 2 płatki
  • Pieprz ziarnisty - 5 szt
  • Mąka - 2 płaskie łyżki
  • Opcjonalnie kostka rosołowa
  • Pieprz i sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut).

    Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem - powinno być rozbite, ale masa nie musi być gładka.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy na odrobinie oleju do miękkości.

    Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.

    Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy.

    Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia.


    Sos grzybowy:
    Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń