Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety zbója to aromatyczne i pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-serowym, posypane dużą ilością mozzarelli. Dzięki temu posmakuje całej rodzinie, także najmłodszym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1576
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1576
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Przygotuj kotleciki. Cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszaj wołowinę, cebulę, czosnek i wszystkie pozostałe składniki na kotlety. Dobrze wymieszaj i uformuj kotleciki o średnicy ok. 3 cm. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie kotleciki obróć i piecz przez kolejne 10 minut.
Przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło. Na topiący się tłuszcz wrzuć drobno posiekany czosnek. Dodaj mąkę i mieszaj całość przez ok. 1 minutę. Dodaj bulion i wszystkie zioła. Gotuj przez 2-3 minuty. Wlej śmietanę i dodaj czarny pieprz, chili i parmezan. Zamieszaj.
Połącz składniki. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Połóż na nim kotlety zbója i posyp je tartą na grubych oczkach mozzarellą. Danie włóż do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza na kolejne 10-15 minut. Kotlety zbója podawaj na ciepło, posypane natką pietruszki.