Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 482

Dodano:

Odsłon: 3045

Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane, możemy je podać z różnymi sosami, albo mięsem do tego dowolna surówka i obiadek gotowy.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki (mogą być również z poprzedniego dnia) mielimy przez maszynkę albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy do zmielonych ziemniaków, wbijamy jajka i dodajemy tyle mąki, aby ciasto było dosyć gęste i dało się formować. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków.

    Formujemy kotleciki , maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na zloty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń