Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety są miękkie, puszyste i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne z pysznym nadzieniem w środku. Możemy je podać z surówką lub samym ketchupem.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 921
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 921
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy i przekładamy do miski, dzielimy na cztery części, odkładamy jedną część na bok i w wolne miejsce dajemy mąkę. Solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i skrobię oraz wyjętą część ziemniaków. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Jeśli masa mocno klei się do rąk dosypujemy odrobinę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się twarde.
Obrane z kości i posiekane drobno mięso z rosołu łączymy z żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natką. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką maggi.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.
Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną obficie mąką. Wyrabiamy całe ciasto.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Kotlety ziemniaczane nadziewane pysznym farszem gotowe!
Nasze rady:
Ciasto jest miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.
Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony.