Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Komu z nas nie zostają ziemniaki z poprzedniego obiadu? ;) Przedstawiam Wam smaczny sposób na ich wykorzystanie a przy okazji niemarnowanie jedzenia. Danie świetnie wpisujące się w ideologię 'zero waste'. UWAGA Konsystencja ciasta na kotlety w dużej mierze zależy od gatunku użytych ziemniaków, zatem istnieje możliwość, że będzie trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie, aby ciasto było bardziej zwarte.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30794
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3578
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2812
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1093
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30794
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3578
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2812
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1093
Składniki
cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na niej cebulę. W międzyczasie paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy przez około 7 minut. Odstawiamy do wystudzenia
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na puree. Odstawiamy do miski
Do ziemniaków dodajemy wystudzoną cebulę z papryką, mąkę, bułkę tartą, 1 jajko i przyprawy
Całość mieszamy do połączenia składników.
Z masy formujemy kotlety a następnie panierujemy w jajku (2 szt.) i pokruszonych chipsach.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.