Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z gotowanych ziemniaków to niedroga propozycja na obiad. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do kartofli ulubione warzywa lub wędliny. Kotleciki świetnie smakują podane z domowym keczupem.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 108
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 108
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź z wody i odstaw do wystygnięcia.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wysyp boczek, w momencie jak tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulę, smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub za pomocą tłuczka rozgnieć na gładką masę. Dorzuć cebulę, boczek i jajko – wymieszaj razem. Następnie wsyp obie mąki i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku dolą i pieprzem i ponownie zamieszaj.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotleciki. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki będą świetnie smakować podane wraz z domowym keczupem.