Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z gotowanych ziemniaków to niedroga propozycja na obiad. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do kartofli ulubione warzywa lub wędliny. Kotleciki świetnie smakują podane z domowym keczupem.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 401
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 29
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 95
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 401
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 29
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 95
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, potnij na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź z wody i odstaw do wystygnięcia.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wysyp boczek, w momencie jak tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulę, smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub za pomocą tłuczka rozgnieć na gładką masę. Dorzuć cebulę, boczek i jajko – wymieszaj razem. Następnie wsyp obie mąki i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku dolą i pieprzem i ponownie zamieszaj.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotleciki. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Kotleciki będą świetnie smakować podane wraz z domowym keczupem.