Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie na każdą kieszeń. Do przygotowania kotletów możecie wykorzystać ziemniaki, które pozostały Wam po wczorajszym obiedzie. Sprawdzą się na obiad lub małą przekąskę w ciągu dnia. Kotlety ziemniaczane z jabłkami serwuj z ulubioną surówką lub kleksem kwaśnej śmietany. Przepis na ten specjał pochodzi z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2821
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 263
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2821
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 263
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszczotkuj, przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości przez około 25 minut.
Ugotowane ziemniaki ostudź, obierz i przepuść przez praskę.
Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Mało utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Dodaj ziemniaki, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz starte jabłka. Składniki wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników.
Z powstałej masy uformuj równej wielkości kotleciki, obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło. Kotlety ziemniaczane z jabłkami smaż na średnim ogniu, na złoty kolor z dwóch stron.