Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie na każdą kieszeń. Do przygotowania kotletów możecie wykorzystać ziemniaki, które pozostały Wam po wczorajszym obiedzie. Sprawdzą się na obiad lub małą przekąskę w ciągu dnia. Kotlety ziemniaczane z jabłkami serwuj z ulubioną surówką lub kleksem kwaśnej śmietany. Przepis na ten specjał pochodzi z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 159
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 538
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 159
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 538
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszczotkuj, przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości przez około 25 minut.
Ugotowane ziemniaki ostudź, obierz i przepuść przez praskę.
Rozbij jajka. Białka oddziel od żółtek.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Mało utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Dodaj ziemniaki, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz starte jabłka. Składniki wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników.
Z powstałej masy uformuj równej wielkości kotleciki, obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło. Kotlety ziemniaczane z jabłkami smaż na średnim ogniu, na złoty kolor z dwóch stron.