Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu. Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. Będą pyszne! Nic z jedzenia nie może się zmarnować a można wyczarować takie rzeczy pyszne jedzenie!
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3794
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 684
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 3794
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 684
Składniki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam. Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.
Mięso mielone usmażyłam na suchej patelni razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Posoliłam i oprószyłam tymiankiem, ostudziłam, dodałam ser żółty i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wymieszałam. Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką pszenną desce.
Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego. Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.