Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3759

Dodano:

Odsłon: 5906

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu. Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. Będą pyszne! Nic z jedzenia nie może się zmarnować a można wyczarować takie rzeczy pyszne jedzenie!

Składniki

  • Na kotlety:
  • 50 dkg ziemniaków już obranych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mąka do obtaczania kotletów
  • sól
  • Na farsz:
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka lub połowę średniej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam. Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.

  2. Mięso mielone usmażyłam na suchej patelni razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Posoliłam i oprószyłam tymiankiem, ostudziłam, dodałam ser żółty i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wymieszałam.
    Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką pszenną desce.

  3. Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego.
    Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń