Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane to danie, które nie jest może zbyt skomplikowane, ale na pewno pozwoli ci wykorzystać składniki, które na pewno masz pod ręką. Wspaniale wpisuje się w filozofię zero waste, a dodatkowo jest pyszne! Kotlety mają chrupiącą, złotą skórkę i kremowe, serowe wnętrze. Ser nadaje kotletom soczystości oraz intensywnego smaku, a całość zestawiona z czosnkowym sosem, ziołami i ogórkami kiszonymi, sprawi, że danie będzie pełne smaku i aromatu.
patelnia, miska, deska do krojenia, nóż
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2375
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1871
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2375
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1871
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Gdy będą już gotowe, odcedź, a następnie przygotuj miskę i rozgnieć w niej ziemniaki widelcem lub tłuczkiem na gładką masę. Przypraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz ziołami. Dodaj również łyżkę mąki oraz jajko.
Cebulkę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni do złocistego koloru. Przypraw cebulkę solą i pieprzem.
Z przygotowanych wcześniej ziemniaków formuj kotlety. Do środka wrzuć mozzarellę w kawałkach lub starty ser oraz dodaj podsmażoną cebulkę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z obu stron przez ok. 4 minuty z każdej strony, aż do chrupkości i uzyskania złotego koloru
Tak przygotowane kotlety możesz zestawić z sosem czosnkowym lub sosem grzybowym. Świetnie smakują w zestawieniu z ogórkami kiszonymi.