Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane to danie, które nie jest może zbyt skomplikowane, ale na pewno pozwoli ci wykorzystać składniki, które na pewno masz pod ręką. Wspaniale wpisuje się w filozofię zero waste, a dodatkowo jest pyszne! Kotlety mają chrupiącą, złotą skórkę i kremowe, serowe wnętrze. Ser nadaje kotletom soczystości oraz intensywnego smaku, a całość zestawiona z czosnkowym sosem, ziołami i ogórkami kiszonymi, sprawi, że danie będzie pełne smaku i aromatu.
patelnia, miska, deska do krojenia, nóż
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1007
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4416
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 449
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2717
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38728
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1007
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4416
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 449
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2717
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38728
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Gdy będą już gotowe, odcedź, a następnie przygotuj miskę i rozgnieć w niej ziemniaki widelcem lub tłuczkiem na gładką masę. Przypraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz ziołami. Dodaj również łyżkę mąki oraz jajko.
Cebulkę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni do złocistego koloru. Przypraw cebulkę solą i pieprzem.
Z przygotowanych wcześniej ziemniaków formuj kotlety. Do środka wrzuć mozzarellę w kawałkach lub starty ser oraz dodaj podsmażoną cebulkę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z obu stron przez ok. 4 minuty z każdej strony, aż do chrupkości i uzyskania złotego koloru
Tak przygotowane kotlety możesz zestawić z sosem czosnkowym lub sosem grzybowym. Świetnie smakują w zestawieniu z ogórkami kiszonymi.