Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane to danie, które nie jest może zbyt skomplikowane, ale na pewno pozwoli ci wykorzystać składniki, które na pewno masz pod ręką. Wspaniale wpisuje się w filozofię zero waste, a dodatkowo jest pyszne! Kotlety mają chrupiącą, złotą skórkę i kremowe, serowe wnętrze. Ser nadaje kotletom soczystości oraz intensywnego smaku, a całość zestawiona z czosnkowym sosem, ziołami i ogórkami kiszonymi, sprawi, że danie będzie pełne smaku i aromatu.
patelnia, miska, deska do krojenia, nóż
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5965
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 769
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 826
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5965
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 769
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 826
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Gotuj ziemniaki do miękkości. Gdy będą już gotowe, odcedź, a następnie przygotuj miskę i rozgnieć w niej ziemniaki widelcem lub tłuczkiem na gładką masę. Przypraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz ziołami. Dodaj również łyżkę mąki oraz jajko.
Cebulkę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni do złocistego koloru. Przypraw cebulkę solą i pieprzem.
Z przygotowanych wcześniej ziemniaków formuj kotlety. Do środka wrzuć mozzarellę w kawałkach lub starty ser oraz dodaj podsmażoną cebulkę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety z obu stron przez ok. 4 minuty z każdej strony, aż do chrupkości i uzyskania złotego koloru
Tak przygotowane kotlety możesz zestawić z sosem czosnkowym lub sosem grzybowym. Świetnie smakują w zestawieniu z ogórkami kiszonymi.