Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem to oryginalne i smaczne danie, na obiad lub gorącą kolację. Koteciki z ugotowanych ziemniaków są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych a także świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1312
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36670
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3854
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 571
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3004
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1312
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36670
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3854
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 571
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3004
Składniki
Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte pieczarki, wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą, straty żółty ser, natkę pietruszki, jajko oraz mąkę i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.