Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z serkiem ricotta

Kotlety ziemniaczane z serkiem ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1118

Dodano:

Odsłon: 21658

Pyszne, mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem serka ricotta. Rewelacyjny pomysł na obiad bądź też ciepłą kolację.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki
  • Jajko
  • op.serka ricotta - u mnie 160g
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz, ostra papryka, suszony koperek, natka pietruszki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane z serkiem ricotta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ( mogą być takie, które zostaną nam z obiadu ) tłuczemy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Dodajemy jajko, serek ricotta i przyprawy. Wsypujemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i mąkę pszenną - tyle, aby masa nie kleiła nam się do rąk. Dodajemy przyprawy i zioła.
    Nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż każdy z nas ma inny smak a ilość mąki pszennej zależy od tego jakie są ziemniaki.
    Wszystko wyrabiamy ręką aby składniki się dobrze połączyły i masa nie kleiła nam się do rąk.
    Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    Podajemy np.z ulubioną surówką bądź sosem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń