Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmięsne kotlety z orzechową nutą.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25384
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21291
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 126
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25384
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21291
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 126
Składniki
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i gotujemy na parze. Jeszcze ciepłe rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i usmażoną przestudzoną cebulę.
Orzechy mielimy lub rozgniatamy wałkiem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Orzechy oraz czosnek dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Przygotowujemy sos: oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w plasterki. Smażymy na maśle wraz z obraną i pokrojoną cebulą. Zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy sos sojowo-grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę razem gotujemy. Kotlety ziemniaczane podajemy z sosem pieczarkowym.