Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety  ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 4259

Dodano:

Odsłon: 3843

Przepis na kotlety ziemniaczane

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • cebula
  • 250 g twarogu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • jajko
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do obtaczania kotlecików
  • 2 łyżki masła
  • 300g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 250ml śmietanki 18%
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.
    Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki utłuc z serem dodać podsmażoną cebulę i doprawić przyprawami: solą, pieprzem słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać jajko mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
    Formować kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju.

  2. Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Na patelni stopić masło i podsmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń