Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem to zaskakujące danie, które możesz przygotować z prostych składników. Jeśli masz nadmiar ugotowanych ziemniaków, wykonasz danie błyskawicznie. Świetnie smakują też odsmażane na maśle na drugi dzień. Danie podawaj z ulubionym sosem, świeżymi lub marynowanymi warzywami.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 309
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 90
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 309
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 90
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój, wrzuć do garnka i ugotuj w osolonej wodzie z 1 ząbkiem czosnku. Następnie odcedź i rozgnieć na puree. Do ziemniaków dodaj odsączonego tuńczyka oraz groszek z puszki, posiekaną zieleninę, starty na drobnej tarce ser żółty, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa nie jest zwarta, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Nabieraj porcje masy ziemniaczanej, formuj kulki, obtaczaj w bułce tartej, lekko spłaszczaj i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Następnie przełóż kotleciki na ręcznik papierowy i podawaj, gdy są nadal ciepłe. Możesz zaserwować kotlety z kwaśną śmietaną, sosem tatarskim lub warzywami gotowanymi na parze.