Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem to zaskakujące danie, które możesz przygotować z prostych składników. Jeśli masz nadmiar ugotowanych ziemniaków, wykonasz danie błyskawicznie. Świetnie smakują też odsmażane na maśle na drugi dzień. Danie podawaj z ulubionym sosem, świeżymi lub marynowanymi warzywami.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25947
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3312
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1420
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25947
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3312
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1420
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój, wrzuć do garnka i ugotuj w osolonej wodzie z 1 ząbkiem czosnku. Następnie odcedź i rozgnieć na puree. Do ziemniaków dodaj odsączonego tuńczyka oraz groszek z puszki, posiekaną zieleninę, starty na drobnej tarce ser żółty, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa nie jest zwarta, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Nabieraj porcje masy ziemniaczanej, formuj kulki, obtaczaj w bułce tartej, lekko spłaszczaj i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Następnie przełóż kotleciki na ręcznik papierowy i podawaj, gdy są nadal ciepłe. Możesz zaserwować kotlety z kwaśną śmietaną, sosem tatarskim lub warzywami gotowanymi na parze.