Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z gotowanych młodych ziemniaków i marchewki z koperkiem, natką pietruszki, szczypiorem, buraczkiem i serem, podane z sosem czosnkowym, są bardzo smaczne
Składniki
Obrane ziemniaki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a marchewkę na grubych oczkach. Dodawać kolejno posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną dymkę ze szczypiorem, pokrojone buraczki z łodygami i liśćmi. Pomieszać wszystko razem. Dodać obie mąki, jajko, masło, pieprz świeżo mielony, sól do smaku. Ponownie delikatnie wyrobić. Ser pokroić w kostki. ( 7 kotletów = 7 kostek) Z masy robić kule w które wciskać kostki sera. Ręce powinny być wilgotne, bo masą jest dość lepiącą. Lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy - wszystkie składniki na sos pomieszać razem. Smacznego.