Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowa zapiekanka ze szpinakiem i łososiem

Kremowa zapiekanka ze szpinakiem i łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 566

Do jej wykonania użyłam makaronu kolanka, świeżego szpinaku, śmietanki oraz mozzarelli, dzięki czemu zapiekanka jest bardzo kremowa i delikatna w smaku. Szczególnie przypadnie ona do gustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem smakuje nieziemsko!

Składniki

  • 400g makaronu kolanka ugotowanego al dente
  • 500g świeżego szpinaku
  • 2 kulki sera mozzarella startego na dużych oczkach
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 180g słodkiej śmietanki 30%
  • 200g wędzonego łososia
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia, świeża natka pietruszki
  • łyżka masła
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy szpinak, śmietankę i czosnek. Mieszamy aż szpinak zwiędnie i starci na objętości. Dodajemy ser, czosnek, gałkę, sól oraz pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści.

  2. Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając go w makaron. Całość posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Gotową zapiekankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną posypujemy świeżymi listkami bazylii i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 lutego 2018 Łosoś ze szpinakiem, super połączenie :)
Pyszna zapiekanka :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń