Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z kurczaka często gości na naszych obiadowych talerzach pod różnymi postaciami. Fantastycznym pomysłem, aby nadać soczystość drobiowej piersi jest zaserwowanie jej w formie cordon blue, czyli kremowych kotletów z kurczaka. Kremowość zapewnia użyty w środku ser. Możesz użyć mozzarelli, goudy lub sera pleśniowego, np. camemberta.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Składniki
Mięso umyj i osusz. Każdy kotlet umieść między dwa arkusze folii spożywczej i delikatnie rozbij wałkiem do ciasta. Natrzyj mięso z dwóch stron solą i czarnym pieprzem. Ułóż kotlety z kurczaka na płasko. Na każdym kotlecie połóż plasterek szynki i sera. Jeśli coś wystaje poza obwód drobiowego sznycla, odetnij nożem. Złóż każdy kotlet na pół, upewniając się, że nic nie wystaje ze środka.
Przygotuj trzy miseczki lub głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbij jajko i roztrzep. Kolejno obtaczaj kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli zawartość wypada ze środka, zepnij sznycel wykałaczką. Podczas obtaczania zwróć uwagę, by palce nie były posklejane w panierce. Lekko przygnieć panierkę do kotleta otwartą dłonią i włóż na 15 minut do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj łyżkę masła klarowanego. Poczekaj, aż się połączą i podgrzeją – smaż kotlety na złoty kolor z obydwu stron (przez ok. 5 minut). Przed obróceniem dołóż trochę masła. Jeśli masz wątpliwości czy mięso jest w pełni gotowe, wrzuć je do zamkniętego naczynia żaroodpornego i umieć na ok. 10 minut w piekarniku w 180°C.
Kremowe kotlety z kurczaka serwuj od razu po przygotowaniu. Najlepiej z puree ziemniaczanym i kompozycją świeżych lub duszonych warzyw.